L’inici d’un camí (06-12-2015)

logo-pdf

Print

Com recordava en el meu comentari anterior, el dia 8, festa de la Immaculada Concepció, s’inicia l’Any Sant de la Misericòrdia. Ho fa en coincidència amb una gran festa de la Mare de Déu i en el 50è aniversari de la clausura del Concili Vaticà II.

A Tarragona aquest dia hi haurà la recepció de l’Any Jubilar al Santuari de la Misericòrdia de Reus, i el diumenge següent, dia 13, se celebrarà a la Catedral l’inici amb un solemne pontifical, en el decurs del qual faré lliurament d’una creu per arxiprestat, signe de la misericòrdia de Déu, que peregrinarà per les parròquies, comunitats religioses i llocs de misericòrdia durant tot l’Any Jubilar.

Sens dubte aquesta creu itinerant us recordarà aquella altra que va recórrer idèntics llocs en la preparació de la Jornada Mundial de la Joventut que es va celebrar a Madrid. De fet, dins aquest Any de la Misericòrdia se celebrarà, el juliol de 2016, una nova cita d’aquest tipus: la Jornada Mundial de la Joventut (JMJ) a Cracòvia, que reunirà centenars de milers de joves a la ciutat que tant estimava Joan Pau II.

En referència amb aquest fet, el papa Francesc ha escrit als joves, en la convocatòria de la jornada: «Sé com arribeu a apreciar la Creu de les JMJ —regal de sant Joan Pau II— que des de l’any 1984 acompanya totes les vostres Trobades mundials. Quants canvis, quantes conversions veritables i autèntiques han sorgit en la vida de tants joves en trobar-se amb aquesta creu despullada! Potser us heu fet la pregunta: D’on ve aquesta força extraordinària de la creu? Heus aquí la resposta: La creu és el signe més eloqüent de la misericòrdia de Déu!»

El Papa s’adreça als joves fent-los preguntes compromeses: «Tu, estimat jove, estimada jove, has sentit alguna vegada dins teu aquesta mirada d’amor infinit que, més enllà de tots els teus pecats, limitacions i fracassos, continua fiant-se de tu i mirant la teva existència amb esperança? Ets conscient del valor que tens davant Déu que per amor t’ho ha donat tot? Com ens ensenya sant Pau, la “prova de l’amor que ens té”, és que “Crist va morir per nosaltres quan encara érem pecadors” (Rm 5,8). Entenem, però, de veritat la força d’aquestes paraules?»

L’Any de la Misericòrdia és un camí que tenim per davant. Si el recorrem bé des del seu inici, fent propòsits clars i concrets de millora, el Senyor vessarà sobre nosaltres el seu perdó i amb ell ens omplirem d’una alegria profunda que podrem contagiar als altres.

† Jaume Pujol Balcells
Arquebisbe metropolità de Tarragona i primat

 

Aquesta entrada ha esta publicada en Quatre Vents. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.