Missatge per al Jubileu de la Misericòrdia dels joves

logo-pdf

Descarregar l’arxiu

escutpapa1Créixer misericordiosos com el Pare

Benvolguts joves,

L’Església està vivint l’Any Sant de la Misericòrdia, un temps de gràcia, de pau, de conversió i d’alegria que concerneix a tots: grans i petits, propers i llunyans. No hi ha fronteres ni distàncies que puguin impedir que la misericòrdia del Pare arribi a nosaltres i es faci present entre nosaltres. Ara, la Porta Santa ja és oberta a Roma i a totes les diòcesis del món.

Aquest temps preciós també us ateny a vosaltres, benvolguts joves, i jo m’adreço a vosaltres per a convidar-vos a participar-hi, a ser-ne protagonistes, descobrint que sou fills de Déu (cf. 1Jn 3,1). Voldria cridar-vos un a un, voldria cridar-vos pel vostre nom, com ho fa Jesús cada dia, perquè sabeu bé que els vostres noms estan escrits al cel ( cf. Lc 10,20), estan gravats en el cor del Pare, que és el Cor misericordiós del qual neix tota reconciliació i dolcesa.

El Jubileu és tot un any en què cada moment és anomenat sant per tal que tota la nostra existència sigui santa. És una ocasió per a descobrir que viure com germans és una gran festa, la més bonica que puguem somiar, la celebració sense fi que Jesús ens ha ensenyat a cantar a través del seu Esperit. El Jubileu és la festa a la qual Jesús convida a tots, sense distincions ni excepcions. Per això he volgut viure també amb vosaltres algunes jornades de pregària i de festa. Per tant, us espero el proper mes d’abril.

«Créixer misericordiosos com el Pare» és el títol del vostre Jubileu, però ho és també la pregària que fem per tots vosaltres, acollint-vos en el nom de Jesús. Créixer misericordiós significa aprendre a ser valent en l’amor concret i desinteressat, comporta fer-se grans tan físicament com interiorment. Us esteu preparant per a ser cristians capaços de prendre decisions i gestos valents, capaços de construir cada dia, fins i tot en les petites coses, un món de pau.

La vostra edat és una etapa de canvis increïbles, en la qual tot sembla possible i impossible al mateix temps. Us reitero amb insistència: «Romangueu estables en el camí de la fe amb una esperança ferma en el Senyor. Aquí hi ha el secrets del nostre camí. Ell ens dóna el valor per a caminar a contra corrent. Ho esteu escoltant, joves: caminar contra corrent. Això fa bé al cor, però cal ser valents per anar contra corrent i ell ens dóna aquesta força. […] Amb ell podem fer coses grans i sentirem el goig de ser deixebles seus, testimonis seus. Aposteu pels grans ideals, per les coses grans. Els cristians no hem estat escollits pel Senyor per a petiteses. Hem d’anar sempre més enllà, envers les coses grans. Joves, poseu en joc la vostra vida per ideals grans » (Homilia en la missa de confirmació, 28 d’abril de 2013).

No m’oblido de vosaltres, nois i noies que viviu en situacions de guerra, de pobresa extrema, de penúries quotidianes, d’abandonament. No perdeu l’esperança, el Senyor té un gran somni que vol fer realitat amb vosaltres. Els vostres amics i companys que viuen en condicions menys dramàtiques es recorden de vosaltres i es comprometen per tal que la pau i la justícia arribin a tots. No cregueu les paraules d’odi i terror que es repeteixen sovint; al contrari, construïu noves amistats. Oferiu el vostre temps, preocupeu-vos sempre dels qui us demanen ajuda. Sigueu valents i aneu contra corrent, sigueu amics de Jesús, que és el Príncep de la Pau (cf. Is 9,6): «En ell tot parla de misericòrdia. Res en ell no està mancat de compassió» (Misericordiæ vultus, 8).

Ja sé que no tots podreu venir a Roma, però el Jubileu és veritablement per a tots i se celebrarà també a les vostres Esglésies locals. Tots esteu convidats a aquest moment d’alegria. No prepareu només motxilles i pancartes, prepareu especialment el vostre cor i la vostra ment. Mediteu bé els desitjos que presentareu a Jesús en el sagrament de la reconciliació i de l’eucaristia que celebrarem junts. Quan travesseu la Porta Santa, recordeu que us comprometeu a fer santa la vostra vida, per a poder construir un món més just i fraternal.

Que el Senyor beneeixi cada un dels vostres passos vers la Porta Santa. Prego per vosaltres a l’Esperit Sant perquè us guiï i il·lumini. Que la Mare de Déu, que és Mare de tots, sigui per a vosaltres, per a les vostres famílies i per a tots els qui us ajuden a créixer en la bondat i la gràcia, una porta veritable de la Misericòrdia.

Francesc

Vaticà, 6 de gener de 2016, solemnitat de l’Epifania

Aquesta entrada ha esta publicada en Missatges. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.