[:ca]Misericòrdia i consol[:es]Misericordia y consuelo[:]

[:ca]

logo-pdf

Descarregar arxiu

escutpapaPAPA FRANCESC
AUDIÈNCIA GENERAL

Plaça de Sant Pere
Dimecres, 16 de març de 2016

Estimats germans i germanes, bon dia!

En el llibre del profeta Jeremies, els capítols 30 i 31 s’anomenen «llibre del consol», perquè en ells la misericòrdia de Déu es presenta amb tota la seva capacitat de confortar i obrir el cor dels afligits a l’esperança. Avui nosaltres també volem escoltar aquest missatge de consol.

Jeremies s’adreça als israelites que han estat deportats a una terra estrangera i anuncia el retorn a la pàtria. Aquest retorn és el signe de l’amor infinit de Déu Pare que no abandona els seus fills, sinó que els cuida i els salva. L’exili havia estat una experiència devastadora per a Israel. La fe havia vacil·lat perquè en terra estrangera, sense el temple, sense el culte, després d’haver vist els país destruït, era difícil continuar creient en la bondat del Senyor. Em ve al pensament la veïna Albània i com després de tantes persecucions i destruccions ha reeixit a alçar-se en la dignitat i en la fe. Així havien sofert els israelites a l’exili.

També nosaltres podem viure a vegades una mena d’exili, quan la soledat, el sofriment, la mort ens fan pensar que hem estat abandonats de Déu. Quantes vegades hem sentit aquesta paraula: «Déu s’ha oblidat de mi»: hi ha persones que sofreixen i se senten abandonades. I quants dels nostres germans estan vivint en aquest temps una situació real i dramàtica d’exili, lluny de la seva pàtria, amb els ulls plens encara de la imatge de les runes de casa seva, amb por al cor i sovint, a sobre, amb el dolor per la pèrdua de les persones estimades! En aquests casos hom es pot preguntar: on és Déu? Com és possible que tant de sofriment pugui abatre’s sobre els homes, dones i infants innocents? I quan miren d’entrar en una altra part els tanquen la porta. Són allà, a la frontera perquè tantes portes i tants cors estan tancats. Els emigrants d’avui que pateixen fred, sense menjar i no poden entrar, no senten l’acolliment. M’agrada tant sentir que hi ha nacions i governants que obren el cor i obren les portes!

El profeta Jeremies ens dóna una primera resposta. El poble exiliat podrà tornar a veure la seva terra i a experimentar la misericòrdia del Senyor. És el gran anunci de consol: Déu tampoc és absent en l’actualitat en aquestes dramàtiques situacions, Déu és a prop i fa grans obres de salvació per als qui confien en ell. No s’ha de cedir a la desesperació, cal continuar estant segurs que el bé venç el mal i que el Senyor eixugarà tota llàgrima i ens alliberarà de tota por. Per això Jeremies posa la seva veu en les paraules d’amor de Déu al seu poble:

«T’estimo amb un amor etern;
per això t’he atret i et sóc fidel.
Et reedificaré i quedaràs reconstruïda,
nissaga d’Israel.
Tornaràs a prendre els teus tambors
i sortiràs dansant d’alegria.» (31,3-4)

El Senyor és fidel, no abandona fins a la destrucció. Déu estima amb un amor sense fi, que ni tan sols el pecat no el pot frenar, i gràcies a ell el cor de l’home s’omple de joia i de consol.

El somni consolador del retorn a la pàtria continua en les paraules del profeta, que adreçant-se a tots aquells que retornaran a Jerusalem diu:

«Arriben a les altures de Sió cridant de goig,
a la llum de l’abundor del Senyor:
blat, vi i oli, i cries dels ramats.
Viuran com els horts amarats d’aigua,
no patiran mai més d’escassetat.» (31,12)

Plens d’alegria i d’agraïment, els exiliats tornaran a Sió, pujant a la muntanya santa vers la casa de Déu, i així podran altra vegada elevar himnes i pregàries al Senyor que els ha alliberat. Aquest retornar a Jerusalem i als seus béns és descrit amb un verb que literalment vol dir «fluir, passar». El poble és vist, en un moviment paradoxal, com un riu que flueix cap a la muntanya de Sió, pujant vers el cim. És una imatge audaç per a dir com n’és, de gran, la misericòrdia del Senyor!

La terra que el poble havia hagut d’abandonar s’havia convertit en presa dels enemics i desolada. Ara, en canvi, s’omple de vida i floreix. I els mateixos exiliats seran com un jardí regat, com una terra fèrtil. Israel, portat a casa pel seu Senyor, assisteix a la victòria de la vida sobre la mort i de la benedicció sobre la maledicció.

És així que el poble s’enforteix i és consolat per Déu. Aquesta paraula és important: consolat! Els repatriats reben vida d’una font que gratuïtament els rega.

En aquest punt, el profeta anuncia la plenitud de la joia, i sempre proclama en el nom de Déu:

«Canviaré el dol en festa,
els consolaré de les penes i els alegraré.» (31,13)

El salm ens diu que quan van tornar a la pàtria la boca se’ls va omplir de rialles; és una joia tan gran! És el do que el Senyor vol fer també a cadascun de nosaltres, amb el seu perdó que converteix i reconcilia.

El profeta Jeremies ens ha donat l’anunci, presentant el retorn dels exiliats com un gran símbol del consol donat al cor que es converteix. El Senyor Jesús, per la seva banda, ha portat a compliment aquest missatge del profeta. El veritable i radical retorn de l’exili i la llum reconfortant després de la foscor de la crisi de la fe es realitza per Pasqua, amb l’experiència plena i definitiva de l’amor de Déu, amor misericordiós que dóna joia, pau i vida eterna.

[:es]

logo-pdf

Descargar archivo

escutpapaPAPA FRANCISCO
AUDIENCIA GENERAL

Plaza de San Pedro
Miércoles, 16 de marzo de 2016

Queridos hermanos y hermanas, ¡buenos días!

En el libro del profeta Jeremías, los capítulos 30 y 31 son los llamados «Libro de la consolación», ya que en ellos la misericordia de Dios se presenta con toda su capacidad para confortar y abrir el corazón de los afligidos a la esperanza. Hoy también nosotros queremos escuchar este mensaje de consuelo.

Jeremías se dirige a los israelitas que habían sido deportados en una tierra extranjera y les anuncia el regreso a su patria. Esta vuelta es signo del amor infinito de Dios Padre que no abandona a sus hijos, sino que los cuida y los salva. El exilio fue una experiencia devastadora para Israel. La fe vacilaba porque en tierra extranjera, sin el templo, sin el culto, tras haber visto el país destruido, era difícil seguir creyendo en la bondad del Señor. Me hace recordar a la vecina Albania y cómo después de tanta persecución y destrucción consiguió levantarse con dignidad y con fe. Así habían sufrido los israelitas en el exilio.

También nosotros podemos vivir a veces algún tipo de exilio, cuando la soledad, el sufrimiento, la muerte, nos hace pensar que hemos sido abandonados por Dios. Cuántas veces hemos escuchado estas palabras: «Dios se ha olvidado de mí». Son personas que sufren y se sienten abandonadas. Y ¡cuántos de nuestros hermanos están viviendo en este tiempo una real y dramática situación de exilio, lejos de su tierra natal, con los ojos todavía entre los escombros de sus casas, en el corazón el miedo y, a menudo, por desgracia, el dolor por la pérdida de seres queridos! En estos casos uno puede preguntarse: ¿dónde está Dios? ¿Cómo es posible que tanto sufrimiento pueda golpear a hombres, mujeres y niños inocentes? Y cuando tratan de entrar en algún otro lugar les cierran la puerta. Están ahí, en la frontera debido a que muchas puertas y muchos corazones están cerrados. Los migrantes de hoy que sufren el frío, sin comida y que no pueden entrar, no se sienten acogidos. ¡Me encanta ver a las naciones, los gobernantes que abren el corazón y abren las puertas!

El profeta Jeremías nos da una primera respuesta. El pueblo exiliado podrá volver a ver su tierra y experimentar la misericordia del Señor. Es el gran anuncio de consolación: Tampoco hoy Dios está ausente en estas situaciones dramáticas. Dios está cerca y hace grandes obras de salvación para quien confía en Él. No debemos caer en la desesperación, sino seguir estando seguros de que el bien vence al mal y que el Señor enjugará toda lágrima, y nos liberará de todo miedo. Por consiguiente Jeremías presta su voz a las palabras de amor de Dios por su pueblo:

«Con amor eterno te he amado:
por eso he reservado gracia para ti.
Volveré a edificarte y serás reedificada,
virgen de Israel;
aún volverás a tener el adorno de tus adufes,
y saldrás a bailar entre gentes festivas» (31, 3-4).

El Señor es fiel, no abandona en la desolación. Dios ama con un amor sin fin, que ni siquiera el pecado puede frenar, y gracias a Él el corazón humano se llena de alegría y consuelo.

El sueño consolador del regreso a la patria continúa en las palabras del profeta, que dirigiéndose a quienes volverán a Jerusalén dice:

«Vendrán y harán hurras en la cima de Sión
y acudirán al regalo de Yahveh:
al grano, al mosto, y al aceite virgen,
a las crías de ovejas y de vacas,
y será su alma como huerto empapado,
no volverán a estar ya macilentos» (31, 12).

En la alegría y el agradecimiento, los exiliados volverán a Sión, subiendo el monte santo hacia la casa de Dios, y así podrán de nuevo elevar himnos y oraciones al Señor que los liberó. Este retorno a Jerusalén y a sus bienes se describe con un verbo que significa literalmente «afluir, fluir». El pueblo se ve, en un movimiento paradójico, como un río que fluye hacia lo alto de Sión, volviendo a subir hacia la cima del monte. ¡Una imagen audaz para decir lo grande que es la misericordia del Señor!

La tierra, que el pueblo había tenido que abandonar, se había convertido en presa de los enemigos y había sido desolada. Ahora, sin embargo, vuelve a la vida y reflorece. Y los propios exiliados serán como un jardín regado, como una tierra fértil. Israel, traído a casa por su Señor, asiste a la victoria de la vida sobre la muerte y de la bendición sobre la maldición.

Así es como el pueblo es fortalecido y consolado por Dios. Esta palabra es importante: ¡consolado! Los que vuelven reciben vida de una fuente que gratuitamente los riega.

En este punto, el profeta anuncia la plenitud de la alegría, y siempre en nombre de Dios proclama:

«Cambiaré su duelo en regocijo,
y les consolaré y alegraré de su tristeza» (31, 13).

El salmo nos dice que cuando regresen a su patria la boca se cubrirá de una sonrisa: ¡es una alegría tan grande! Es el regalo que el Señor también nos quiere hacer a cada uno de nosotros, con su perdón que convierte y reconcilia.

El profeta Jeremías nos lo ha anunciado, presentando el regreso de los exiliados como un gran símbolo de consuelo dado al corazón que se convierte. El Señor Jesús, por su parte, ha llevado a plenitud este mensaje del profeta. El verdadero y radical regreso del exilio y la luz reconfortante después de la oscuridad de la crisis de fe, se realiza en la Pascua, en la experiencia plena y definitiva del amor de Dios, amor misericordioso que da alegría, paz y vida eterna.

 [:]

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Catequesis del Papa, General i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.