La porta de l’Any Sant (29-11-2015)

logo-pdf

Print

 «Ja han arribat els nostres peus al teu llindar, Jerusalem.» Amb quina emoció deurien recitar els jueus des de la diàspora aquest salm tan esperançador! Doncs així us convido jo avui a alegrar-nos perquè molt aviat serem al llindar de l’Any Sant de la Misericòrdia disposat pel papa Francesc per a tota l’Església.

La porta —la porta santa— és a prop. S’obrirà el 8 de desembre, festa de la Immaculada Concepció, i 50è aniversari de la clausura del Concili Vaticà II, a la Basílica Vaticana, i a continuació a totes les basíliques, catedrals i llocs de culte disposats per a obtenir la gràcia del jubileu.

En la mateixa solemnitat de la Immaculada, celebrarem les vespres solemnes al Santuari de la Misericòrdia de Reus, aquest lloc sant tan entranyable dedicat des d’antic a la misericòrdia divina que ens arriba per intercessió de la Mare de Déu. A la Catedral de Tarragona l’inici es realitzarà el diumenge 13 de desembre amb un solemne pontifical.

La tradició dels Anys Sants procedeix del judaisme i va ser incorporada al cristianisme com a signe de la misericòrdia de Déu, que es compadeix dels nostres pecats. L’any 1300 de la nostra era, es va establir que n’hi hagués un cada segle, però el 1475 va semblar a l’Església que la freqüència havia de ser més gran, un cada vint-i-cinc anys, perquè cada generació pogués gaudir d’aquest any de gràcia i perdó. Després, la freqüència ha variat i l’últim va ser l’any 2000, proclamat per Joan Pau II.

L’obertura de les portes santes té un significat evident: es tracta d’una invitació a totes les persones a traspassar la porta de la conversió, veient en Jesús el rostre misericordiós del Pare. És un jubileu que ens convida a freqüentar el sagrament de la reconciliació, que potser tenim una mica oblidat, i a beneficiar-nos així de l’obra redemptora de Jesucrist.

Alhora el Jubileu ens obliga a mirar al nostre voltant per descobrir el rostre sofrent de tants germans que necessiten ser guarits en les seves necessitats, o almenys ser escoltats perquè no hagin de lluitar en solitud. Ens convida a veure com vivim les obres de misericòrdia, recordant que serem jutjats en l’amor.

Que sigui un any en el qual ens proposem demanar perdó i, si fos el cas, perdonar qualsevol ofensa que algú ens hagi fet. Invoquem per a això a la Verge, Mare de Misericòrdia, en aquest any dedicat a la misericòrdia divina.

† Jaume Pujol Balcells
Arquebisbe metropolità de Tarragona i primat

 

Aquesta entrada ha esta publicada en Quatre Vents. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.