Els catequistes celebren el seu Jubileu a Roma en l’Any Sant de la Misericòrdia

Amb motiu d’aquest Any Jubilar han estat convocats diversos col·lectius d’Església a fer l’experiència d’una peregrinació a la seu de Pere. Per això del 23 al 25 de setembre es va celebrar el Jubileu dels Catequistes, a la qual hi van participar aquells que es dediquen a anunciar la fe en aquest important servei eclesial, alguns d’ells de la nostra arxidiòcesi. Els actes d’aquestes jornades van culminar el diumenge amb la missa presidida pel papa Francesc a la plaça de Sant Pere del Vaticà.

Des de Catalunya i Balears, el Secretariat Interdiocesà de Catequesi (SIC) va ser l’encarregat d’organitzar el pelegrinatge de dijous a diumenge i així poder peregrinar abans a les basíliques majors de Roma, sant Joan del Laterà, sant Pere del Vaticà, sant Pau fora muralles i santa Maria la Major, i a d’altres llocs significatius per la comunitat cristiana, com ara les catacumbes. Tot en ambient i estil de peregrinatge, no com a simples turistes interessats simplement per l’oci i la cultura.

Aquest fet els va portar a una manera nova de trobar-se amb les persones, de relacionar-se amb els llocs, de redescobrir la sobrietat i la simplicitat de les petites coses, de visitar i enriquir-se espiritualment amb el contacte amb noves metes i cultures, i sobre tot a posar-se en diàleg amb Déu.

Papa Francesc: «El centre de tota catequesi és l’anunci del Senyor ressuscitat»

El programa jubilar va començar divendres a la tarda amb una catequesi sobre «Contemplar la misericòrdia», a partir de la pintura «La vocació de sant Mateu» de Caravaggio. Una obra que es troba a l’església de sant Lluís dels francesos, però que s’impartí distribuïts en grups lingüístics per nombroses esglésies del centre de Roma. Dissabte, després de la pregària i la celebració de la reconciliació a l’església de sant Joan dels florentins, els pelegrins es van encaminar cap a la porta santa des del castell de Sant’Angelo i la via de la Conciliazione. Un moment emotiu per la peregrinació. Diumenge al matí l’acte central va ser la celebració de l’Eucaristia jubilar a la plaça de sant Pere del Vaticà, presidida pel Sant Pare i amb la presència d’una multitud de catequistes vinguts d’arreu del món. En finalitzar, el papa va saludar un nombrós grup de catequistes situats prop l’altar. I abans de desplaçar-se cap a la resta de peregrins que eren a la plaça, va acostar-se a saludar pràcticament un per un als preveres concelebrants.

Diumenge al vespre va ser el moment de tornar a casa després d’haver celebrat l’Eucaristia aquell matí presidida pel papa Francesc. En l’homilia va destacar que el centre de tota catequesi, el cor que batega i dóna vida a la resta, és l’anunci del Senyor ressuscitat que viu al costat nostre. «No hi ha res més sòlid ni més actual. I cada aspecte de la fe té sentit si roman unit a aquest centre i traspua anunci pasqual. Qualsevol aspecte de la fe que aïllem d’aquest centre, perd sentit i força.»

Aquesta entrada ha esta publicada en Notícies. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.