L’any de la Misericòrdia (01-11-2015)

logo-pdf

Print

Un dia, en un dels seus recorreguts per Galilea, Jesús va arribar a la sinagoga de Natzaret. Li van demanar que llegís l’Escriptura i la comentés. El text era d’Isaïes i Jesús va llegir: «L’Esperit del Senyor reposa sobre meu, perquè […] m’ha enviat a portar la bona nova als pobres, a proclamar als captius la llibertat i als cecs el retorn de la llum, a posar en llibertat els oprimits, a proclamar l’any de gràcia del Senyor» (Lc 4,18-19).

Un any de gràcia! Això serà l’Any Sant de la Misericòrdia que el papa Francesc ha disposat que comenci el proper 8 de desembre, festa de la Immaculada i 50è aniversari de la conclusió del Concili Vaticà II.

A aquest efecte el Papa va escriure fa ja un temps la Butlla de convocació del Jubileu de la Misericòrdia, Misericordiæ vultus, que em proposo comentar en aquest article i en d’altres de posteriors d’aquest mes de novembre, com a preparació per a tan magne esdeveniment.

Procurarem viure aquest temps amb la mirada posada en la misericòrdia de Déu, que ens va ser revelada per Jesús de Natzaret amb les seves paraules i els seus gestos, amb tota la seva persona i fins a l’extrem de morir per la nostra salvació al patíbul de la creu.

Com seria la mirada de Jesús? Podem imaginar-la contemplant escenes evangèliques, com quan mirava un malalt i el guaria, quan va mirar aquella vídua de Naïm que seguia plorosa el seguici fúnebre del seu fill, o quan va mirar Mateu als ulls, assegut al banc dels recaptadors, i el va cridar a ser un dels dotze. El va escollir miserando atque eligendo —‘el va mirar amb amor i el va escollir’—, expressió que va commoure l’actual Papa en llegir una homilia de sant Beda el Venerable, fins al punt que va voler prendre-la com a lema seu.

Diumenge tercer d’Advent s’obrirà la Porta Santa de la Catedral de Roma, la Basílica de Sant Joan del Laterà i les d’altres basíliques papals, i simultàniament, a cada Església particular s’efectuarà una cerimònia semblant: a la Catedral i en esglésies de significat especial i santuaris s’obriran aquestes portes per acollir amb el perdó de Crist tots aquells que vulguin aprofitar aquest temps de gràcia.

És desig del Papa que arribi a tots la misericòrdia divina. Ha escrit sobre els presos, que cada vegada que travessin les portes de les seves cel·les podran beneficiar-se de la misericòrdia, perquè aquelles reixes, si posen la intenció a guanyar el Jubileu, s’hauran convertit en Porta Santa per a ells.

† Jaume Pujol Balcells
Arquebisbe metropolità de Tarragona i primat

Aquesta entrada ha esta publicada en Quatre Vents. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.